Чт, 2024-03-28, 19:27
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Серпень » 4 » Трансплантації кісткового мозку розпочали вперше проводити на заході України
00:02
Трансплантації кісткового мозку розпочали вперше проводити на заході України

медицина В українських клініках розпочали проводити трансплантацію кісткового мозку. Таким чином лікарі зможуть рятувати онкохворих дітей. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький.

Як повідомив Михайло Радуцький, за кордон з початку війни за сприяння першої леді України та МОЗ виїхало понад 600 онкохворих дітей. Попри це, кількість дітей, які залишаються в Україні та потребують трансплантації кісткового мозку, немала.

Попри війну, в Україні продовжують розвивати трансплантацію кісткового мозку. Відтак нещодавно першу трансплантацію кісткового мозку дитині провели у Львові, у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Її отримала трирічна дівчинка з Волині, яка боролась з пухлиною головного мозку.

Дівчинка стала донором для самої себе – їй пересадили власні клітини. Після трансплантації маленька пацієнтка почувається добре, показники крові покращились, проте для повного одужання їй потрібна підтримувальна хіміотерапія.

"Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр увійшов до пілотного проєкту з трансплантації. За ним всі медичні витрати – попередні обстеження, саму процедуру пересадки, і терапію, яку пацієнт отримує у післятрансплантаційний період – оплачує держава. Відповідно лікування пацієнта проходить безоплатно. Загалом в Україні пересадку кісткового мозку проводять 8 медичних закладів. В лідерах за кількістю проведених операцій – Черкаський обласний онкодиспансер та Національна дитяча лікарня "Охматдит", — розповів Михайло Радуцький.

Окрім того, у Черкасах провели алогенну неродинну трансплантацію кісткового мозку для 33-річного пацієнта, в якого діагностували гострий лейкоз. Кістковий мозок був доставлений від донора з Польщі. Загалом з початку війни у Черкасах здійснили 24 трансплантацій кісткового мозку.

"На жаль, війна зменшила темпи проведення операцій з пересадки кісткового мозку в Україні. За даними Українського центру трансплант-координації, за перше півріччя 2022 року проведено 102 трансплантації кісткового мозку, з них – 14 дітям. За весь минулий рік було проведено 77 трансплантацій кісткового мозку дітям. Нагадаю, що за ініціативи нашого Комітету на цей рік фінансування трансплантації в Україні збільшено до майже 1 млрд грн. Будемо й надалі підтримувати розвиток цього напрямку медицини", — зазначив Радуцький.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1219 | Додав: admin | Теги: кістковий, мозок, україна, захід, трансплантація | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]