Пт, 2024-03-29, 00:20
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Березень » 22 » "Тривожну" знахідку знайдено на віддаленому острові
10:36
"Тривожну" знахідку знайдено на віддаленому острові

На Землі є небагато таких ізольованих місць, як острів Тріндаді, вулканічне оголення, розташоване за три-чотири дні подорожі на човні біля узбережжя Бразилії. Тож геолог Фернанда Авелар Сантос була вражена, виявивши тривожну ознаку впливу людини на в іншому випадку незайманий ландшафт: каміння, утворене з надлишку пластикового забруднення, що плаває в океані. Сантос вперше знайшла пластикові камені у 2019 році, коли вона подорожувала на острів, щоб дослідити свою докторську дисертацію на зовсім іншу тему — зсуви, ерозію та інші "геологічні ризики".

Вона працювала поблизу заповідника, відомого як Черепашачий пляж, найбільшого у світі місця розмноження зникаючих зелених черепах, коли натрапила на велике оголення дивовижних синьо-зелених скель. Заінтригована, вона взяла трохи назад до своєї лабораторії після двомісячної експедиції. Проаналізувавши їх, вона та її команда визначили зразки як новий вид геологічної формації, об’єднавши матеріали та процеси, які Земля використовувала для формування гірських порід протягом мільярдів років, із новим інгредієнтом: пластиковим сміттям.

"Ми прийшли до висновку, що люди тепер діють як геологічний агент, впливаючи на процеси, які раніше були абсолютно природними, як-от утворення гірських порід", — сказала вона AFP.

"Це узгоджується з ідеєю антропоцену, про яку вчені багато говорять сьогодні: геологічної ери впливу людини на природні процеси на планеті. Цей тип кам’яного пластику буде збережено в геологічному літописі та позначатиме Антропоцен".
Райський острів

Знахідка залишила її "стурбованою" та "засмученою", – сказав Сантос, професор Федерального університету Парана, що на півдні Бразилії. Вона описує Триндад як «рай»: прекрасний тропічний острів, віддаленість якого зробила його притулком для різноманітних видів — морських птахів, риб, які зустрічаються лише там, майже вимерлих крабів, зеленої черепахи. Єдина людська присутність на південноатлантичному острові – це невелика бразильська військова база та науково-дослідний центр.

"Це чудово", – сказала вона.

"Тож було ще жахливіше знайти щось подібне — і на одному з найбільш екологічно важливих пляжів".

Вона повернулася на острів наприкінці минулого року, щоб зібрати більше зразків і глибше дослідити це явище. Продовжуючи своє дослідження, вона виявила, що з 2014 року раніше повідомлялося про подібні скелеподібні пластикові утворення в таких місцях, як Гаваї, Великобританія, Італія та Японія. Але острів Триндад є найвіддаленішим місцем на планеті, яке вони знайшли досі, сказала вона. Вона побоюється, що, розмиваючись, скелі викидають мікропластик у навколишнє середовище та ще більше забруднюють харчовий ланцюг острова.

Дослідження, проведене нею та її командою, опубліковане у вересні в журналі Marine Pollution Bulletin, класифікувало новий тип «камінь», які зустрічаються в усьому світі, на кілька типів: «пластигломерати», подібні до осадових порід ; «піропластика», подібна до уламкових порід; і раніше невідомий тип, «пластистони», подібні до магматичних порід, утворених потоком лави.

"Забруднення моря провокує зміну парадигми уявлень про гірські породи та осадові відкладення", — написала її команда. "Втручання людини зараз настільки поширене, що доводиться сумніватися в тому, що є справді природним".

Основним інгредієнтом каменів, які Сантос виявив, були залишки рибальських сіток, вони виявили. Але океанські течії також принесли на острів велику кількість пляшок, побутових відходів та іншого пластикового сміття з усього світу, сказала вона. Сантос сказала, що планує зробити цю тему своїм основним напрямком дослідження.

"Тріндад — це найчистіше місце, яке я коли-небудь бачила", — сказала вона. "Бачимо, наскільки він вразливий до сміття, що забруднює наші океани, показує, наскільки поширеною є ця проблема в усьому світі».

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1133 | Додав: admin | Теги: Острів, знахідка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]