Сб, 2024-04-20, 12:28
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Січень » 12 » У Раді назріває конфлікт через проект судових реформ
11:44
У Раді назріває конфлікт через проект судових реформ

У парламенті назріває новий конфлікт через законопроекти щодо реформування судової системи.

Про це заявив народний депутат Сергій Лещенко у Facebook.

"28 грудня ВР внесла до порядку денного законопроект президента Петра Порошенка "Про забезпечення права на справедливий суд, №1656. Законопроект пройшов схвалення профільного комітету, для чого екстрено зібрали засідання комітету, анонсувавши його за дві години до початку", - повідомив він.

"Водночас Реанімаційний проект реформ (РПР) вважає цей законопроект таким, що "суттєво підвищує вплив президента на суддів та має корупційні ризики" - додав Лещенко.

За його словами, у понеділок, 12 січня об 11.30 РПР пікетуватимуть Адміністрацію президента.

Також він зауважив, що Оксана Сироїд разом з колегами та РПР "раніше за президента подавала зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів".

"Його розгляд затягували і навіть не винесли на розгляд комітету Князевича. У порядку денному Ради на вівторок саме президентський проект стоїть найпершим - відповідно, поставлять на голосування першим і схвалять саме його, а інші проекти, в тому числі Сироїд, вважатимуться відхиленими", - висловив переконання нардеп.

При цьому він додав, що ВР - "політичний орган, і кожен депутат має право, щоб його ініціатива була розглянута – а не лише ті, які написані на Банковій або Грушевського".

 Раніше Порошенко анонсував законопроект про обмеження недоторканності суддів в Україні.

У жовтні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що країна потребує нової редакції закону "Про судоустрій і статус суддів", який би повернув довіру населення до судової влади і повернув Верховному суду статус найвищої судової інстанції.

10 квітня виконувач обов'язків президента України Олександр Турчинов підписав закон №1188-VII "Про відновлення довіри до судової системи влади в Україні".

На засіданні ВР 13 січня нардепи обговорять скасування недоторканності вищих посадових осіб та заслухають Демчишина та Гонтарєву

На перше після канікул пленарне засідання Верховна Рада збереться у вівторок, 13 січня.

З остаточним порядком денним народні обранці мають визначитися вже на погоджувальній раді, але з-поміж основних питань, які парламентарі можуть підняти на найближчому засіданні, - скасування недоторканності вищих посадових осіб. Її необхідність прописана в коаліційній угоді, і на якнайшвидшому розгляді цих поправок наполягають кілька фракцій, що входять до парламентської більшості.

Ще одне болюче питання - доля голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої. До свят нардепи неодноразово вимагали її виступу у Верховній Раді зі звітом про долю національної економіки і причини різкого падіння курсу гривні, проте вона так і не прийшла. Сама Гонтарєва, втім, заявила, що офіційного запрошення не отримувала.

Крім керівника Нацбанку викликати "на килим" (причому, аж до вимоги відставки) парламентарі хочуть міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. На минулому тижні він не з'явився на засідання комітету з протидії корупції, чим викликав обурення депутатів.

"Чергове урядове хамство. Міністр енергетики Демчишин не з'явився на засідання парламентського комітету з протидії корупції. Ми мали вислухати його з приводу постачання вугілля з ПАР, Росії; поставок електроенергії в терористичні "республіки", в Крим; про субсидії вугільним шахтам на захоплених росіянами територіях; про "віялові" відключення. Міністр не прийшов. Це стало, напевно, найбільш красномовною відповіддю на наші запитання", - написав депутат від партії "Батьківщина" Ігор Луценко на своїй сторінці в Facebook.

"Прощати не будемо. Якщо таке буде повторюватися - будемо ставити питання про відставку", - резюмував Луценко.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11089 | Додав: admin | Теги: рада, проект судових реформ, Конфлікт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]