Ср, 2024-04-24, 02:32
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Вересень » 23 » У Сирії зірвалося перемир'я. Асад бомбардує Алеппо
17:39
У Сирії зірвалося перемир'я. Асад бомбардує Алеппо

Військові літаки зранку в п'ятницю, 23 вересня, завдали ударів по східних територіях сирійського міста Алеппо, що перебуває під контролем повстанців. За даними очевидців, бомбардування позицій противників президента Сирії Башара Асада тривають вже другий день.

Глава служби цивільної оборони східного Алеппо Аммар аль-Сельма заявив Reuters, що атака з повітря сталася о 6-й ранку за місцевим часом у п'ятницю. За його словами, в нальоті брали участь п'ять літаків, які він визначив як російські. "Те, що відбувається зараз, - це повне знищення", - заявив аль-Сельма.

За даними Сирійської ради з нагляду за правами людини (SOHR), починаючи з півночі, близько 30 авіаударів були спрямовані на різні райони Алеппо. Армія Асада не заявляла про втрати і не коментувала бомбардування.

Командування сирійської армії заявило напередодні про початок воєнної операції в східних кварталах Алеппо, повідомляло РІА "Новости". "Сирійська армія почала військову операцію в східних кварталах Алеппо. Ми закликаємо всіх мирних громадян не наближатися до місць скупчення бойовиків і командних пунктів збройних угруповань", - говорилося в заяві.

Раніше спостерігачі і очевидці повідомили про те, що вночі проти 22 вересня військова авіація завдала найпотужніших за останні кілька місяців масованих повітряних ударів по Алеппо, що супроводжувалися артобстрілами. В результаті загинули десятки людей.

Таким чином угода Москви і Вашингтона про припинення вогню фактично зірвана. При цьому офіційних повідомлень про удари по Алеппо з боку сирійських військових не надходило.

Раніше в Дамаску заявляли, що відмовляються від дотримання перемир'я, оскільки повстанські і терористичні угрупування його нібито не дотримуються. 19 вересня верховне командування сирійської армії заявило про вихід з режиму припинення бойових дій.

Після удару по гуманітарному конвою ООН у Сирії 19 вересня, коли загинуло близько 20 осіб і згоріло зо два десятки вантажівок, сирійський президент Башар Асад відкинув звинувачення американців в тому, що конвой обстріляли сирійські або російські літаки, і заявив, що до відповідальності за це, мовляв, слід притягати терористів.

США та Росія не змогли узгодити дії щодо Сирії - ЗМІ

Високопосадовці Росії та США на зустрічі в Нью-Йорку, що відбулася 22 вересня, не змогли досягти згоди в питанні про кризу в Сирії. Про це пише Радіо Свобода.

Як зазначається, держсекретар США Джон Керрі сказав після зустрічі Міжнародної групи підтримки Сирії на полях Генеральної асамблеї ООН, що Вашингтон далі наполягатиме на перемир’ї та політичному переході, щоб покласти край п’ятирічній війні в Сирії. Але він також зазначив, що Сполучені Штати мають потребу, щоб "свою частину" внеску в мирний процес зробили уряд президента Сирії Башара Асада та його головний союзник, Росія.

"Якщо росіяни повернуться до нас із конструктивними пропозиціями, ми будемо слухати", – наголосив Керрі після зустрічі, в якій брали участь його російський колега Сергій Лавров і провідні дипломати з європейських і арабських країн.

Лавров заявив, що за умов, коли сирійська опозиція намагається повалити Асада, необхідний компроміс, щоб такі екстремістські угруповання, як "Ісламська держава", "не отримали переваг від цієї ситуації".

Зустріч відбулася в той же день, коли сирійські державні засоби інформації оголосили про новий наступ урядових сил із застосуванням повітряних ударів у районі Алеппо.

Штайнмаєр заявив про відсутність прогресу щодо Сирії

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр визнав відсутність прогресу на міністерській зустрічі Міжнародної групи підтримки Сирії у Віденському форматі, проведеної в Нью-Йорку вночі проти п'ятниці за європейським часом. Про це йдеться в заяві глави німецького МЗС, передає "Укрінформ".

"Ми шукали сьогодні шляху відновлення погодженого припинення вогню, щоб дати йому хоча б один шанс. До цього часу це зробити не вдалося, принаймні, не остаточно", - констатував німецький міністр.

Він зазначив, що деякі міністри повинні ще узгодити позиції зі своїми урядами, і висловив надію на отримання новин, насамперед з Вашингтона та Москви, вже в найближчі години.

При цьому Штайнмаєр звернув увагу на те, що багато хто за переговорним столом погодився з його пропозицією про повне закриття повітряного простору Сирії для військових літаків на період перемир'я.

Глава німецького МЗС також сказав про "чіткі очікування того, що всі опозиційні угруповання справді відмежуються від радикальних угруповань", таких як "ІДІЛ" та "Фронт ан-Нусра".

За його словами, учасники формату переживають у Нью-Йорку "дуже важкі моменти", ведучи "драматичні дебати", які він назвав "дуже відкритими". Всі погодилися з одним: не можна залишати сирійський народ у цій непростій ситуації. Кожен відчуває свій обов'язок зробити протягом тижня роботи Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку все можливе, щоб допомогти врегулювати ситуацію, щоб зменшити насильство і відновити перемир'я.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1862 | Додав: adminA | Теги: Асад, Сирія, бомбардує, Алеппо, перемир'я | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]