Сб, 2024-04-20, 09:30
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2021 » Липень » 24 » Учені розповіли чому Азовське море заполонили медузи
00:21
Учені розповіли чому Азовське море заполонили медузи

медуза Азовське море останнім часом зіткнулося зі справжнім "нашестям" медуз.

Причиною цього є зміни у солоності Азовського моря. Про це повідомляє декан факультету біології, географії та екології Херсонського державного університету, доктора географічних наук, професора Ігоря Пилипенка.

За його словами, процеси, пов’язані зі зростанням солоності Азовського моря, відбувалися у 70-х та 80-х роках XX століття, і знову відбувається зараз.

Пилипенко зазначив, солоність Азовського моряі, відповідно, кількість медуз, залежить від гідрологічного режиму Дону та Кубані.

"Збільшується солоність моря — покращуються умови для розвитку медуз. А рівень солоності пов’язаний з багаторічним зменшенням річкового стоку річок Дону та Кубані", — зазначив учений.

Пилипенко зазначає, що Азовське море по суті є лиманом Дону та Кубані — річок, які протікають у Росії. Сукупний стік прісної води з території Росії становить 35−40 куб. км на рік, в той час як з території України — лише 4 куб. км. Тож усі механізми розв’язання цієї проблеми — на території Росії.

Нагадаємо, на думку екологів, навала медуз в Азовському морі пов’язана зі збільшенням кількості цих тварин у Чорному морі, з якого вони потрапляють через Керченську протоку.

Категорія: Розваги та відпочинок | Переглядів: 1419 | Додав: admin | Теги: медуза, Азовське море | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]