Сб, 2024-04-20, 03:35
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 6 » Україна, Грузія і Молдова домовилися разом йти до Євросоюзу
12:31
Україна, Грузія і Молдова домовилися разом йти до Євросоюзу

Форум Грузія - Молдова - Україна, який проходив у Тбілісі 4-5 травня, завершився підписанням спільної декларації про міжпарламентську співпрацю країн "Східного партнерства", повідомляє прес-служба грузинського законодавчого органу.

"Декларація парламентського співробітництва між трьома асоційованими (з ЄС) країнами - Україною, Молдовою та Грузією, буде сфокусована на європейські устремління цих країн", - відзначається в повідомленні.

Згідно з документом, голови парламентських комітетів із зовнішніх зв'язків та європейської інтеграції проводитимуть щорічні зустрічі для розгляду питань, пор'язваних із політичною асоціацією та економічною інтеграцією. Окрім того, сторони домовилися про спільну координацію з економічних і торгових питань, у тому числі під час імплементації угоди про поглиблену та всеохопну зону вільної торгівлі, а також у питаннях енергетики та безпеки.

Як повідомляється на офіційному сайті "Блоку Петра Порошенка", від Верховної Ради України декларацію підписали народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка", голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Ірина Геращенко і перший заступник голови комітету із закордонних справ Іванна Клімпуш-Цинцадзе.

За словами Геращенко, в Україні сподіваються, що Ризький саміт "буде важливим етапом у взаєминах між країнами Східного партнерства та ЄС, а Київ і Тбілісі отримають позитивні, чіткі, а не розмиті сигнали про перспективи членства і впровадження безвізового режиму".

Геращенко відзначила, що відсутність відповіді на ці запитання "буде радісною новиною для Москви" і наголосила, що українська влада робить все необхідне для виконання технічних передумов для впровадження безвізового режиму в контексті виконання другої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму.

Україна і Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію 21 березня 2014 року, відклавши підписання її економічної частини, яка включає положення про створення зони вільної торгівлі, до обрання нового президента України.

Після обрання президентом Петро Порошенко підписав Угоду про асоціацію з ЄС у повному обсязі, зробивши це 27 червня 2014 року.

Грузія та Молдова також підписали угоду про асоціацію з Євросоюзом 27 червня. Зазначимо, у квітні ЄС запровадив безвізовий режим з Молдовою.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, останній проект декларації, підготовлений до саміту "Східного партнерства", який має відбутися наприкінці травня у Ризі, дає мало надії на те, що буде офіційно зафіксовано перспективи євроінтеграції для України, Грузії та Молдови.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11092 | Додав: abel | Теги: україна, Грузія, Євросоюз, Молдова, Східне партнерство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]