Чт, 2024-04-25, 23:04
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2021 » Березень » 22 » Уламком планети може бути міжзоряний астероїд
00:39
Уламком планети може бути міжзоряний астероїд

об’єкт Оумуамуа Американські астрономи висунули нову гіпотезу походження міжзоряного об’єкта Оумуамуа – з азотного льоду, який був вибитий з поверхні далекої планети і сильно еродований за час подорожі до Сонця.

У 2017-му в Сонячній системі був помічений незвичайний гість – невеликий, сильно витягнутий об’єкт, який рухається під великим кутом до її площині. Судячи з траєкторії, швидкості, неправильної форми й деяким іншим особливостям, це може бути комета або астероїд, який прилетів з іншої зоряної системи. При цьому рухається він на настільки великій швидкості і набирає її так помітно, що деяких астрономів не полишає думка: об’єкт Оумуамуа – справжнісінький космічний зонд інопланетної цивілізації.

Однак в нових статтях (1, 2), опублікованих в журналі Американського геофізичного товариства JGR Planets, обґрунтовується ще одна версія про природу міжзоряного тіла. «Ми можемо обґрунтовано визначити його як фрагмент “екзоплутона”, схожої на Плутон планети з іншої системи», – кажуть їхні автори, Алан Джексон (Alan Jackson) і Стівен Деч (Steven Desch) з Університету штату Арізона.

Нова версія походження Оумуамуа: утворена з «екзоплутона»; сильна ерозія під час перельоту до Сонячної системи; максимальне зближення з Сонцем 9 вересня 2017 року і, нарешті, відкриття в жовтні того ж року / © S. Selkirk, ASU

Згідно з новою гіпотезою, Оумуамуа з’явився близько 400 мільйонів років тому в результаті удару космічного тіла об поверхню його материнської планети. Його велику швидкість, яка при зближенні з Сонцем ще збільшилася, автори пояснюють сублімацією льоду з поверхні. Планети, подібні до Плутона, багатого замерзлим азотом – можливо, саме він, випаровуючись, забезпечив Оумуамуа додаткове прискорення.

За розрахунками вчених, з моменту входження об’єкта в Сонячну систему в 1995 році він втратив вже до 95 відсотків своєї маси, «висохши» до неправильної форми і набравши виняткову швидкість понад 300 тисяч кілометрів на годину. Тому в 2017-м Оумуамуа пронісся так швидко, надавши астрономам для спостережень буквально кілька тижнів, перш ніж зник з телескопів. В результаті розглянути його як слід не вийшло, і фахівцям залишається лише міркувати про природу цього незвичайного небесного тіла.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1369 | Додав: admin | Теги: уламок, об’єкт, Оумуамуа, міжзоряний, астероїд, планета | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]