Чт, 2024-03-28, 14:37
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Жовтень » 28 » В Антарктиці буде найбільша в світі природоохоронна зона
11:50
В Антарктиці буде найбільша в світі природоохоронна зона

В Антарктиці створять найбільшу світову морську природоохоронну зону площею понад 1,5 млн кв. км. Угода діятиме протягом 35 років. Пропозиція США і Нової Зеландії довго не могла отримати підтримку Росії, яка домагалася дозволу на промисел риби, і зрештою ініціаторам довелося піти на компроміс, передає ТАСС.

Про створення природоохоронної зони було оголошено на 35-й нараді Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ). Загальна площа Морського охоронюваного району (МОР) в морі Росса перевищить 1,5 млн кв. км. "Нам треба було дещо змінити наші пропозиції, щоб вони отримали одностайне схвалення всіх 25 учасників АНТКОМ, - повідомив глава новозеландського МЗС Маррей Маккаллі. - Досягнута угода враховує баланс природоохоронних завдань, інтересів сталого рибного промислу і науки".

Заступник керівника російської делегації на нараді АНТКОМ Дмитро Кременюк повідомив про те, що компроміс враховує "і природоохоронні, і рибогосподарські аспекти": "Певна занепокоєність залишалася у нас, у Китаю і Японії, проте прагнучи до співпраці, учасники наради зуміли питання про охоронюваний районі в морі Росса узгодити... Автори ініціативи, які пропонували сформувати МОР терміном на 50 років, в результаті врахували наші пропозиції і скоротили цей термін до 35 років. Для Росії також важливо, що всередині МОР в морі Росса залишиться особлива зона досліджень, яка засновується на 30 років і де можливий промисел з додатковими обмеженнями. Це відносно невелика за площею зона, але вона значуща з погляду рибальства, оскільки там концентрується флот і там ведеться промисел антарктичного кликача".

Заступник голови російської делегації також повідомив, що на нинішній нараді АНТКОМ розглядали дві інші природоохоронні ініціативи: австралійську пропозицію сформувати МОР у східній Антарктиці і пропозицію Євросоюзу сформувати такий район у морі Уеддела. "Учасники наради запропонували авторам цих пропозицій їх доопрацювати і подати на розгляд на наступній нараді в майбутньому році", - уточнив Кременюк.

АНТКОМ була створена в 1982 році, вона відповідає за збереження морських ресурсів Антарктики, використовуючи екосистемний підхід до управління ними. Такий підхід не відкидає можливості ведення комерційного і науково-дослідного промислу. Загальні рішення АНТКОМ ухвалюються тільки на основі консенсусу. До складу Комісії входять 24 держави і Європейський Союз.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1795 | Додав: adminA | Теги: антарктика, природоохоронна зона | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]