Сб, 2024-04-20, 06:27
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Березень » 27 » В ЄС назвали умови для безвізового режиму з Україною
18:58
В ЄС назвали умови для безвізового режиму з Україною

Країни-члени Європейського Союзу готові скасувати візи для громадян України в рамках Плану дій з візової лібералізації України з ЄС. Про це сказав глава політичного відділу Представництва ЄС в Україні Ханнес Шрайбер.

"Атмосфера (серед країн членів ЄС - ред.) зараз така, що, якщо умови виконано, то давайте просунемося якнайшвидше. Загалом, країни-члени дуже позитивно ставляться до надання візової свободи. Це важливо використати та також важливо відповідати критеріям", - сказав Шрайбер.

Водночас, за його словами, остаточне рішення з візової лібералізації з Україною з боку ЄС прийматиме міністерство внутрішніх справ.

"Важливо, що вони не будуть брати до уваги політичні питання. Тут не йдеться про політику, а про внутрішню безпеку", - зазначив Шрайбер.

Він зауважив, що питання візової лібералізації також пов'язано, зокрема з боротьбою з організованою злочинністю, протидією корупції, міграційною політикою, безпековими ризиками.

Щодо візової лібералізації в контексті ситуації на сході України та окупованого Криму, то рішення з цього питання раніше не ухвалювалося, додав Шрайберг.

В цьому контексті, він наголосив, що візова лібералізація продовжується. Як приклад Шрайбер навів Кіпр, частина якого окупована вже понад 40 років, але його громадяни в’їзжають у зону Шенгену без віз.

Шрайбер також підкреслив, що План дій з візової лібералізації, ухвалений у 2010 році, є чинним та жодна зі сторін не вимагала його зміни.

При цьому він зауважив, що більшість необхідного законодавства для виконання Плану вже ухвалена.

"Все ще існує питання втілення цього законодавства та незначні питання з першої фази (Плану - ред.). За великим рахунком, законодавство ухвалено. Тобто зараз в основному необхідно сконцентруватися на втіленні на практиці (цього законодавства - ред.)", - сказав він.

МЗС: Єврокомісія підготує звіт про виконання Україною критеріїв для скасування візового режиму до середини-кінця квітня

Єврокомісія підготує звіт про виконання Україною критеріїв для скасування візового режиму з ЄС до середини-кінця квітня. Про це повідомила на круглому столі в Києві заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль.

"Я звернулася до пана Томбінського (глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський - ред.) з проханням не робити попередніх висновків, оскільки тільки на цьому тижні відбулася остання місія. У нас немає остаточного звіту, звіт останньої місії буде тільки 7 квітня. До середини - кінця квітня ЄК буде готувати свій фінальний звіт", - сказала Зеркаль.

Вона повідомила, що наступного тижня в Брюсселі будуть обговорені пріоритетні питання, які необхідно вирішити Україні до Ризького саміту "Східного партнерства" у травні для отримання безвізового режиму з ЄС.

"У понеділок в Брюсселі я буду зустрічатися ще з гендиректоратом з внутрішніх справ, і ми будемо обговорювати, які найважливіші рекомендації були зроблені експертами і що ми повинні зробити в пріоритетному порядку протягом наступних двох місяців для того, щоб отримати позитивний месидж на Ризькому саміті" , - сказала Зеркаль.

"Після цього ми всі разом, і це розуміння є і у президента, і в прем'єра, зробимо все можливе для забезпечення ухвалення цього рішення, оскільки ми дійсно вважаємо, що для українських громадян це буде важливий сигнал, пов'язаний з тим, що європейська інтеграція - це не тільки гасло, це реальність", - додала Зеркаль.

Як повідомлялося, Томбінський заявив, що на саміті "Східного партнерства" в Ризі 21-22 травня не буде ухвалено рішення про надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом.

"Цього рішення не буде через те, що немає часу для того, щоб його прийняти", - сказав він.

Напередодні міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна "повноцінно втілить" реформи, передбачені планом дій щодо візової лібералізації, і вважає, що ризик зриву скасування віз для українців виник через агресію РФ.

У нас немає шансів на позитивний звіт Єврокомісії щодо візової лібералізації, вважає експерт

Україна не виконала вимог плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) до від’їзду з України оцінної місії ЄС.

Отож імовірність позитивного звіту Єврокомісії про виконання ПДВЛ перед Ризьким самітом близька до нуля, передає "Європейська правда".

Про це заявив науковий директор Інституту євроатлантичної співпраці Олександр Сушко під час круглого столу, присвяченого перспективам скасування візового режиму.

"На сьогодні навіть найсміливіша оцінка не може констатувати виконання Україною другої, імплементаційної фази ПДВЛ", - стверджує експерт.

Він зазначив, що лишається чимало пунктів плану, які не виконано. І їх виконання у час, що лишився до Ризького саміту, не змінить ситуацію, оскільки інші оцінювальні місії навесні не відвідуватимуть Україну.

"Іноді ЄК включає до звіту окремі пункти, які реалізовані після візиту місії, але це швидше виняток. У нас таких пунктів забагато, не створена низка органів (які вимагає створити ПДВЛ). А для виконання другої фази недостатньо створити орган. Вимагається, щоби він був функціональний. Перевірити це (з боку ЄС) не буде кому", - пояснив Сушко.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11213 | Додав: abel | Теги: скасування віз, скасування візового режиму | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]