Чт, 2024-04-25, 13:33
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Квітень » 10 » В Україні всі "комуністичні" населені пункти перейменують
11:26
В Україні всі "комуністичні" населені пункти перейменують

Верховна Рада зобов'язалася перейменувати області, райони й населені пункти, названі на честь вищих державних і партійних діячів комуністичного режиму.

Це зобов'язання міститься в законі "Про осуд комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів і заборону пропаганди їхньої символіки", за прийняття якого (за законопроект №2558) проголосували 254 депутати за мінімально необхідних 226.

Закон відносить до комуністичної символіки назви областей, районів, населених пунктів, районів у містах, міської топоніміки, назви підприємств і установ, у яких використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали вищі державні чи партійні пости під час комуністичного режиму.

Мова йде про посади починаючи з голови райкому Комуністичної партії, посади у вищих органах управління СРСР, УРСР, інших союзних і автономних союзних республік, а також посади в радянських органах державної безпеки.

Рада доручила обласним і районним держадміністраціям, органам місцевого самоврядування, протягом 6 місяців після набрання чинності законом провести громадські слухання й подати на розгляди парламенту пропозиції про перейменування населених пунктів, районів і областей, що містять у собі комуністичну символіку.

Потім Рада, з урахуванням цих пропозицій, протягом трьох місяців ухвалює рішення щодо перейменування.

З-поміж обласних центрів України Дніпропетровськ і Кіровоград названі на честь вищих партійних діячів радянського режиму - Григорія Петровського і Сергія Кірова.

Луценко: заборона комуністичної символіки не стосується пам'ятників на цвинтарях

Маючи бажання, можна читати (вивчати) твори Леніна чи Гітлера (якщо знайдуть їх), але пропагувати людиноненависницьку ідеологію, яку сповідували ці лідери, відтепер заборонено.

Так народний депутат Юрій Луценко прокоментував журналістам суть ухваленого закону про заборону тоталітарних символів та ідеології.

"Відтепер заборонено пропагувати ідеологію, яка призвела до великих злочинів проти людяності. З вулиць українських міст зникне символіка, яка містить поєднання п’ятикутної зірки, серпа і молота. Таке поєднання рівнозначне свастиці. Символи тих, хто катував Україну, більше не використовуватимуться, а порушники закону нестимуть за це відповідальність", - цитує політика сайт БПП.

На його переконання, через цей етап Україна мала пройти ще на початку 1990-х.

"Однак... цього не сталося. Скажу прямо: тодішня неготовність і неактивність суспільства і політикуму тоді призвела до того, що ми маємо тепер війну. Так, це важкий урок, але сьогодні ми правильно відповіли", - сказав Луценко.

Відповідаючи на окреме запитання щодо імовірної заборони КПУ, народний депутат зазначив, що в разі, якщо ця партія пропагуватиме тоталітарну ідеологію, а також використовуватиме заборонену символіку, участі у виборах вона не братиме.

Окремо політик наголосив, що бойові і трудові нагороди ветеранів, пам’ятники на кладовищах, символіка в помешканнях не потрапили під заборону.

"Я хотів би застерегти про спекуляції на цій темі. Нагород ветеранів війни і праці, цвинтарів, місць масових військових поховань ухвалений закон не стосується", - підкреслив політик.

Нагадаємо, у четвер, 9 квітня, Рада ухвалила закон, яким заборонили пропаганду комуністичних і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів, а також їхньої символіки в Україні.

Заборона на виготовлення, поширення й публічне використання символіки комуністичного режиму поширюється в тому числі на сувенірну символіку.

Також забороняється публічне виконання гімнів СРСР, УРСР, інших союзних радянських республік або їхніх фрагментів на всій території України.

Такі правопорушення будуть каратися обмеженням або позбавленням волі до 5 років з можливою конфіскацією майна, а повторне порушення чи його здійснення організованою групою або з використанням ЗМІ - позбавленням волі від 5 до 10 років з можливою конфіскацією майна.

При цьому така заборона не поширюється на використання символіки тоталітарних режимів в експозиціях музеїв, тематичних виставках, матеріалах освітнього й наукового характеру.

Кремль засмучений забороною пропаганди комунізму в Україні

У Росії шкодують про рішення Верховної Ради України щодо заборони комунізму, а також щодо висловлювання українського президента Петра Порошенка про однакову провину Гітлера і Сталіна у розв'язанні Другої світової війни. Про це заявив речник Кремля Дмитро Пєсков.

"У Росії берегли і будуть берегти пам’ять війни, а головне, будуть пам'ятати уроки, які ця війна дала людству. Можна жалкувати, що на тлі подібних рішень, на тлі таких заяв багато ветеранів у ці тижні, що передують ювілею, будуть зустрічати свято зі сльозами на очах", – сказав він журналістам у Москві.

Влада Москви в свою чергу вирішила не пускати на парад, присвячений 70-річчю Перемоги, тих ветеранів, які приїдуть до столиці без запрошення, за власною ініціативою.

Зазначимо, в Красноярську відверто поглумилися з пам'яті про загиблих у Другій світовій війні: наприкінці березня відбувся конкурс тортів, серед яких були представлені вироби у формі пам'ятника "Батьківщина-мати", обгорілих солдатських листів, Червоної площі і параду військової техніки. А переможцем оголосили триярусний торт, на якому розмістилися "похоронка", вічний вогонь і дід з мертвою дитиною на руках.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11044 | Додав: abel | Теги: в Україні перейменують, перейменують населені пункт названі, В Україні перейменують населені пун | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]