Сб, 2024-07-27, 09:34
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Пошук
Головна » 2024 » Червень » 1 » Величезні чорні діри знайшли на поверхні Марса
00:54
Величезні чорні діри знайшли на поверхні Марса

На Марсі виявили величезну діру, яка, можливо, є входом до підземної печери. Цей об’єкт знайшли завдяки камері HiRISE на міжпланетній станції NASA MRO. Про це повідомляє ScienceAlert.

Діра знаходиться лише за кілька метрів від Гори Арсія, згаслого щитового вулкана на Марсі. Цей вулкан належить до групи щитових вулканів провінції Фарсіда, яка представляє собою вулканічну рівнину шириною в тисячі кілометрів. Цей регіон, в середньому на 10 км вищий за інші частини Марса, був колись вулканічно активним, і знайдена діра підтверджує це.

Кілька подібних ям у районі Гори Арсія можуть бути світловими люками або входами до підземних лавових труб. Однак на одному із зображень видно освітлену бічну стінку, що може свідчити про те, що це просто циліндрична яма.

Отже, об’єкт на фото може бути звичайною ямою, а не входом до печери чи лавової труби. Подібні структури часто зустрічаються на гавайських вулканах і зазвичай не пов’язані з довгими підземними печерами чи лавовими трубами. Такі ями, як правило, утворюються через обвал породи, що стався на значній глибині під поверхнею.

На Гаваях глибина подібних кратерів варіюється від 6 до 186 метрів, а ширина — від 8 до 1140 метрів. Яма біля Гори Арсія має глибину приблизно 178 метрів.

З наукового погляду, не існує жодних причин, чому на Марсі не могли утворитися лавові труби. Навіть нижча гравітація Марса повинна була посприяти утворенню лавових труб більшого розміру, ніж на Землі.

Інша яма біля іншого марсіанського вулкана викликає особливий інтерес у вчених. Під цією ямою видно порожнину, але визначити її природу надзвичайно складно. Якщо це справді лавова труба, то її розміри значно перевершують більшість аналогічних утворень на Землі.

Марсіанські лавові труби залишаються загадкою. Вчені виявили багато морфологічних ознак, що вказують на їх значну кількість на Червоній планеті.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 167 | Додав: admin | Теги: чорна, Поверхня, марс, Діра | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]