Сб, 2024-04-20, 15:30
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Квітень » 22 » Верхован Рада запровадила санкції проти причетних до ув'язнення Савченко
18:04
Верхован Рада запровадила санкції проти причетних до ув'язнення Савченко

Верховна Рада України ухвалила постанову "Про запровадження персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув’язнення в Російській Федерації народного депутата України, члена Постійної делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко" (2571). За це рішення проголосувало 256 народних депутатів.

Відповідно до постанови, у зв’язку з незаконним утриманням під вартою народного депутата України, члена Постійної делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Савченко, порушенням її засадничих прав як людини та громадянина, відсутністю належної реакції на попередні звернення Верховної Ради України до керівників Російської Федерації та зважаючи на критичну загрозу її життю через більш як двомісячне голодування, Верховна Рада України постановляє затвердити список осіб, відповідальних за незаконне ув’язнення в Російській Федерації народного депутата України, члена Постійної делегації у ПАРЄ Савченко.

Також ВР рекомендує Раді національної безпеки та оборони України ухвалити рішення про запровадження персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув’язнення в Російській Федерації народного депутата України, члена Постійної делегації у ПАРЄ Савченко.

ВР затвердила Звернення до міжнародних організацій, міжпарламентських асамблей та урядів демократичних країн світу щодо запровадження персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув’язнення в Російській Федерації народного депутата України, члена Постійної делегації у ПАРЄ Савченко.

Доручено голові Верховної Ради України невідкладно направити текст Звернення до міжнародних організацій, міжпарламентських асамблей та урядів демократичних країн світу зокрема, до Європейського парламенту, Європейської комісії, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Організації Об’єднаних Націй, Конгресу Сполучених Штатів Америки, парламентів та урядів інших демократичних країн світу.

У додатку до постанови є список осіб, які відповідальні за незаконне ув`язнення в РФ Надії Савченко.

Серед осіб, відповідальних за політичні рішення щодо викрадення, вивезення на територію РФ, незаконного утримання та фабрикування справи проти Савченко є, зокрема, президент РФ Путін, директор ФСБ Росії О. Бортніков, перший заступник голови Адміністрації президента РФ В.Володін, начальник слідчого комітету РФ О. Бастрикін, керівник управління взаємодії із ЗМІ Слідчого комітету РФ В. Маркін, радник президента РФ В. Сурков, лідер терористичної організації "ЛНР" І.Плотницький, голова слідчого управління Слідчого комітету РФ О. Щукін, начальник управління Слідчого комітету РФ з розслідування злочинів О. Дриманов, член Ради федерації О. Торшин, депутат Державної думи РФ М. Дегтярьов, голова делегації РФ у ПАРЄ О. Пушков, заступник голови делегації РФ у ПАРЄ Л. Слуцький, член делегації РФ у ПАРЄ, спікер Державної думи РФ С. Наришкін.

Також наводиться список осіб, відповідальних за фальсифікацію доказів під час досудового розслідування у справі Савченко, список осіб, відповідальних за виклад сфабрикованих доказів проти Савченко в ході судового розгляду кримінальної справи, та осіб, які ухвалювали рішення щодо правомірності отримання цих доказів і подальшого утримання Савченко.

ВР закликала Путіна звільнити Савченко, Сенцова та інших українців, яких незаконно утримують у Росії

Верховна Рада ухвалила постанову "Про звернення Верховної Ради України до президента Російської Федерації про вимогу звільнення незаконно утримуваного народного депутата України VI скликання Надії Савченко та всіх інших заручників і незаконно утримуваних осіб відповідно до пункту 6 Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року" (№2570). За це рішення проголосували 249 із 292 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

У зверненні сказано, що з огляду на пункт 6 Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, у якому йдеться про забезпечення звільнення і обміну всіх заручників і незаконно утримуваних, Верховна Рада звертається з вимогою до президента РФ Володимира Путіна звільнити від незаконного ув’язнення на території РФ народного депутата України, члена постійної делегації України в ПАРЄ Савченко, а також звільнити від незаконного ув’язнення та внести у список обмінів військовополоненими усіх громадян України, у тому числі українського режисера Олега Сенцова, які були захоплені в полон на території України, перевезені на територію РФ та всупереч їхній волі незаконно там утримуються.

Парламент закликає Путіна використати весь свій вплив на незаконні збройні формування з метою невідкладного звільнення заручників та всіх незаконно утримуваних осіб за принципом всіх на всіх.

У зверненні сказано, що 12 лютого 2015 року учасники Тристоронньої контактної групи у складі представників України, РФ та спецпредставника голови ОБСЄ підписали у Мінську Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод. Також була підтримана декларація президента України, президента Французької Республіки, канцлера Федеративної Республіки Німеччина та президента РФ стосовно реалізації Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, прийнятого 12 лютого 2015 року.

"Україна дотримується послідовного виконання пунктів Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, у тому числі пункту 6 щодо забезпечення звільнення й обміну всіх заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу "всіх на всіх", який мав завершитися найпізніше на п`ятий день після відводу важкого озброєння", - йдеться у зверненні.

При цьому ВР наголошує, що Україна 7 березня завершила відведення важкого озброєння від лінії зіткнення, як передбачено Комплексом заходів.

Як повідомлялося, Савченко була викрадена бойовиками на Донбасі влітку 2014 року, а потім її перевезли в Росію, де обвинуватили у причетності до загибелі російських журналістів. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон ще до їхньої смерті.

26 жовтня 2014 р. на позачергових парламентських виборах Савченко обрали народним депутатом за списком партії "Батьківщина". Верховна Рада делегувала її до ПАРЄ.

15 грудня Савченко оголосила голодування.

Наприкінці січня цього року російські слідчі повідомили Савченко про відкриття стосовно неї нової кримінальної справи - про незаконний перетин кордону.

25 лютого Московський міський суд визнав законним рішення Басманного суду Москви про продовження арешту Савченко до 13 травня.

Савченко заявила, що продовжить голодування, поки не повернеться в Україну.

Справою української льотчиці займається слідчий Тимофій Грачов, відомий за так званою "Болотною справою" про заворушення в Москві 6 травня 2012 року.

6 квітня стало відомо, що Савченко призначили 5 нових експертиз.

Лавров припускає амністію Савченко. Захист льотчиці говорить про нове обвинувачення українки

Глава МЗС РФ Сергій Лавров не виключив звільнення української льотчиці Надії Савченко, згідно з положенням мінських домовленостей про амністію всіх, причетних до подій на південному сході України, якщо таким, мовляв, буде рішення суду.

"Савченко - не заручниця. Вона арештована за підозрою в злочинах. Тут може йти мова про задіювання іншої частини мінських угод, де говориться про амністію всіх, причетних до подій на південному сході. Але щоб амністувати людину, потрібно спочатку довести до суду, і суд повинен ухвалити рішення. Якщо суд вирішить, що вона невинна, то тоді взагалі питань ніяких не виникає. Якщо суд вирішує, що вона винна, то тоді вона, напевно, буде підпадати під амністію", - сказав Лавров в інтерв'ю трьом російським радіостанціям.

Київ за підтримки країн Заходу неодноразово вимагав від влади РФ звільнення Савченко, виходячи з пункту мінських угод про обмін полоненими.

Лавров зазначив, що Савченко обвинувачується у вчиненні тяжкого злочину, а саме співучасті в діях, які призвели до загибелі російських журналістів.

"Я думаю, що розслідування цих злочинів не повинно бути байдужим для нас. Савченко була арештована до того, як вона стала депутатом і Верховної Ради, і членом делегації в ПАРЄ. Це один факт, який необхідно враховувати", - стверджує міністр.

"Другий факт, який необхідно враховувати, що імунітет надається функціональний, тобто він діє, коли людина виконує функцію відповідно або депутата Верховної Ради, або члена делегації в ПАРЄ. Не більше того", - тлумачить Лавров.

24 квітня Савченко офіційно звинуватять у незаконному переході кордону, - адвокат

Слідство у справі Надії Савченко має намір у п'ятницю, 24 квітня, висунути їй офіційне звинувачення в незаконному перетині кордону з Росією. Про це на своїй сторінці в Twitter написав її адвокат Марк Фейгін.

"Отже, вони пішли ва-банк. Тільки що представник слідства повідомив мені, що в п'ятницю Савченко пред'являть незаконний перехід кордону!" - повідомив він.

Фейгін нагадав, що Савченко викрали, і назвав таке звинувачення "знущанням". Він додав, що відразу ж після пред'явлення обвинувачення захист оскаржить його в судовому порядку.

"Зазвичай роблять не так, але вони не залишають нам виходу", - написав він.

Захист Савченко не згодний з позицією глави МЗС РФ Сергія Лаврова, який не виключив, що обвинувачена може бути амністована, згідно з мінськими угодами, тільки після рішення суду.

"За змістом мінських угод ці угоди екстраординарні, тобто вони не встановлюють спеціальних процедур, а поширюються на всіх учасників подій. Всі слова з приводу суду - це на користь бідних", - заявив адвокат українки Ілля Новиков.

На думку адвоката, "ціна коментарям міністра закордонних справ визначається сьогоднішнім дзвінком слідчого, який повідомив, що в п'ятницю Надії Савченко буде висунуто нове звинувачення".

Новиков пояснив, що слідство, за словами його представника, вважає достатніми зібрані матеріали для того, щоб висунути офіційне звинувачення Савченко в незаконному перетині кордону. Про порушення такої кримінальної справи повідомлялося ще наприкінці минулого року.

"Висунення нового обвинувачення нас мало турбує, хай слідство робить свою справу, а ми будемо робити своє", - заявив Новіков.

Раніше про плани слідства пред'явити нові звинувачення Савченко повідомив інший її адвокат Микола Полозов.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11187 | Додав: abel | Теги: україна ввела санкції проти путіна, список савченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]