Ср, 2024-04-24, 22:56
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Квітень » 23 » Виходити у декретну відпустку зможуть разом батьки і матері
00:22
Виходити у декретну відпустку зможуть разом батьки і матері

В Україні суттєво змінять правила щодо виходу в декретну відпустку з догляду за дитиною. Матері та батьки не лише матимуть рівні права на декретну відпустку, а й отримають право одночасно виходити в декрет, аби разом доглядати малюка.

Зміни у правилах надання декретної відпустки, що дають більше прав та можливостей молодій сім'ї, містяться у законопроекті №9018 щодо змін у сфері соціальних відпусток.

Цей законопроект повністю зрівнює у правах та відповідальності в догляді за дитиною батьків і матерів. Це не лише допоможе якнайповніше реалізувати право дитини на найкращий догляд, але й буде реальним кроком до ґендерної рівності, в тому числі і в питанні виховання дітей.

Отже, законопроектом пропонуються такі зміни:

  • даються юридичні визначення поняттям "самотня мати" та "самотній батько";
  • за бажанням матері чи батька дитини їм надають декретну відпустку для догляду за малюком до досягнення ним трирічного віку. Важливий момент: батьки можуть перебувати у декретній відпустці одночасно. Однак тривалість їхнього одночасного перебування в декреті не повинна бути більше 4 місяців за три роки;
  • якщо дитина за медичними показаннями потребує домашнього догляду, то її матері чи батькові можуть надати відпустку без збереження зарплати, але зі збереженням робочого місця на стільки років, скільки потрібно згідно з медичним висновком. Однак така відпустка надається не більше ніж до 8-річного віку дитини.

Якщо Верховна Рала проголосує цей законопроект, то це буде потужним та ефективним кроком на підтримку сім'ї, а також дасть обом батькам фактично рівні права та однакову відповідальність у вихованні дитини.

Категорія: Робота і заробіток | Переглядів: 1143 | Додав: admin | Теги: декрет, відпустка, україна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]