Чт, 2024-03-28, 18:45
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Січень » 2 » Вивести з обігу низку купюр планує Нацбанк
10:57
Вивести з обігу низку купюр планує Нацбанк

нацбанк Національний банк України (НБУ) поточного року має намір оновити низку паперових банкнот, які давно перебувають в обігу. Очікується, що замінять купюри номіналом 5, 10, 20 та 100 гривень. Про такі плани повідомляла пресслужба Нацбанку.

Як зазначили у пресцентрі, у планах — замінити банкноти зразків 2003–2007 років. Вилучати їх планують поступово.

Вилучення з готівкового обігу зазначених банкнот відбудеться так:

  • спочатку банки перестануть видавати з кас такі купюри під час усіх готівкових операцій;
  • далі Нацбанк перестане підкріплювати старими банкнотами банківські каси.

У підсумку, потрапляючи у фінустанови, старі купюри не повертатимуться в обіг. Їх вилучатимуть і передаватимуть Нацбанк, де надалі чекатиме утилізація.

Водночас такі банкноти залишатимуться весь цей час дійсними платіжними засобами. Українці зможуть розраховуватися ними без жодних обмежень, їх не доведеться спеціально обмінювати.

Замість старих купюр в обігу з'являться "сріблясті" монети номіналом 5 та 10 гривень 2018 року, а також новенькі банкноти вартістю 20 та 100 гривень.
Більше про банкноти

Нагадаємо, в Україні з 19 грудня поточного року з'явилися в обігу нові купюри номіналом 100 гривень зразка 2014 року. Банкноти матимуть підпис нового голови Національного банку Андрія Пишного.

Раніше клієнти державної фінустанови ПриватБанк скаржилися на відмову приймати доларові купюри. У фінустанові пояснили, що зношені банкноти не приймають, відповідно до законодавства України.

В НБУ попереджали, що банки та небанківські установи приймають купюри іноземної валюти, які за дизайном і елементами захисту відповідають зразкам та описам, наведеним на сторінках офіційних сайтів центробанків іноземних держав, і не мають ознак зношення.

Також ми писали про те, які банкноти найчастіше підробляють в Україні. Враховуючи те, що процес виготовлення якісної, схожої на оригінал підробленої банкноти копіткий та недешевий, зловмисники віддають перевагу номіналу в 100, 200 та 500 гривень.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1164 | Додав: admin | Теги: купюра, обіг, Нацбанк | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]