Чт, 2024-04-18, 21:20
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Березень » 16 » З чоловічих клітин миші вчені створили яйцеклітини
00:06
З чоловічих клітин миші вчені створили яйцеклітини

Вчені вперше використали тільки клітини самців мишей, що призвело до народження семи мишей від двох батьків, згідно з дослідженням.

Дослідження, опубліковане в журналі Nature, було проведено групою вчених із Японії на чолі з біологом розвитку Кацухіко Хаясі з університетів Осаки та Кюсю.

Хаясі та його команда раніше знайшли спосіб взяти клітини шкіри самки миші та перетворити їх на яйцеклітину, яку можна використовувати для народження здорових дитинчат.

У своєму останньому дослідженні команда прагнула зробити те саме з чоловічими клітинами.

Як і в людей, у самців мишей є і X-, і Y-хромосоми, а у самок - дві X-хромосоми.

Вчені взяли клітини шкіри з хвоста самця миші і перетворили їх на так звані індуковані плюрипотентні стовбурові клітини, які можуть стати клітинами будь-якого типу.

Під час цього процесу близько шести відсотків клітин втратили свою Y-хромосому, залишивши тільки X-хромосому.

Використовуючи флуоресцентний білок та ліки під назвою Реверсин, дослідникам вдалося продублювати існуючу Х-хромосому у цих клітинах, створивши набір ХХ.

Потім клітини використовували для створення яйцеклітин, які запліднювали спермою іншого самця миші та імплантували в матку сурогатної самки миші.

З 630 спроб народилося сім мишенят, що становить трохи більше одного відсотка успіху.

У дослідженні говориться, що у мишенят немає жодних ознак аномалій, і вони здатні розмножуватися.

Хаясі, який уперше представив результати на Третьому міжнародному саміті з редагування геному людини в Лондоні минулого тижня, попередив, що залишається багато перешкод, перш ніж цю технологію можна буде використати для людей.

"Існує велика різниця між мишею та людиною", - сказав він учасникам саміту.

Техніка, вперше застосована в експерименті з перевірки концепції, далека від потенційного використання на людях через низький рівень успіху, проблеми адаптації та широке коло етичних міркувань.

Але прорив відкриває безліч нових репродуктивних можливостей, у тому числі те, що пари гомосексуалістів або навіть самотні чоловіки можуть мати біологічну дитину, не потребуючи жіночої яйцеклітини.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1150 | Додав: admin | Теги: яйцеклітина, чоловіча клітина миша | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]