Чт, 2024-04-18, 03:38
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Березень » 21 » "Зимовий пакет" виконаний, домовилися щодо "літнього" - підсумки газових переговорів у Брюсселі
12:03
"Зимовий пакет" виконаний, домовилися щодо "літнього" - підсумки газових переговорів у Брюсселі

У Брюсселі завершилася тристороння зустріч України, РФ і Єврокомісії, на якій підбили підсумки реалізації "зимового пакета" і констатували, що заборгованість "Нафтогазу України" перед "Газпромом" погашена.

Наступна тристороння зустріч по газу відбудеться 13-14 квітня, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин за підсумками газових переговорів у п'ятницю 20 березня.

"Буде сформована робоча група, яка опрацює всі юридичні домовленості. І через два тижні - 13-14 квітня в Берліні буде наступна зустріч", - сказав він.

Демчишин за підсумками газових переговорів повідомив, що прогнозує ціни на газ з РФ у другому кварталі 2015 у розмірі 250 дол за 1 тис. куб. м.

Демчишин також повідомив, що Єврокомісія надасть активне сприяння залученню Києвом фінансування від ЄБРР, IFC, СБ на закачування газу в ПСГ: "Єврокомісія надасть активне сприяння в залученні коштів ЄБРР, IFC, Світового банку".

"Потрібно порядку від 800 млн дол до 1 млрд дол", - уточнив міністр.

Заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак, який брав участь в російській делегації, повідомив, що обговорення цього питання перебуває в самій початковій стадії. При цьому перспектива виділення такої суми йому не бачиться неможливою, оскільки, наприклад, на цей року за програмою EFF для України передбачено 1,8 млрд дол.

Як повідомили в прес-службі Міністерства енергетики РФ у мікроблозі Twitter, в Брюсселі на тристоронніх переговорах у форматі Україна-Європейський союз-Росія досягнуто домовленості по "літньому пакету" газових постачань для України.

"Досягнуто домовленості щодо постачання газу в літній період: Газпром і Нафтогаз найближчим часом визначать обсяги газу, які необхідні для забезпечення надійного проходження наступного осінньо-зимового періоду", - йдеться в повідомленні.

У російському Міненерго заявили, що буде також розглянуто питання знижки у розмірі мита за результатами звернення України. Це питання розглядатиметься щокварталу у зв'язку з волатильністю цін на ринку.

"Також домовилися про те, що Єврокомісія у разі такої необхідності розгляне питання покупки газу для закачування Україною в ПСГ", - зазначили у відомстві.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомив журналістам за підсумками газових переговорів у Брюсселі: "Ми підбили підсумки реалізації зимового пакета, незважаючи на те, що залишилося кілька днів. У цілому сторони констатували, що зимовий пакет доцільний, він виконаний, погашена заборгованість, яка була фіксована "зимовим пакетом" у розмірі 3,1 млрд дол. Заборгованість "Нафтогазу України" перед "Газпромом" (MOEX: GAZP) була погашена в терміни, передбачені "зимовим пакетом". У свою чергу "Газпром" поставив необхідний обсяг газу за заявкою "Нафтогазу" в режимі передоплати".

Російський міністр нагадав, що в цей період не діяв режим take-or-pay.

"Був забезпечений надійний транзит в осінньо-зимовий період російського газу європейським споживачам", - додав він.

"Ми обговорили подальші відносини, подальшу роботу вже з першого квітня. Сторони дійшли згоди, що необхідно розпочати роботу з підготовки та реалізації відповідних умов поставок газу в літній період", - також повідомив Новак.

За його словами, Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити надійний транзит газу з РФ в осінньо-зимовий період: "Нафтогаз" і українська сторона взяли на себе зобов'язання найближчим часом розглянути обсяги газу, які необхідно буде закачати в підземні газові сховища для того, щоб наповнити їх і для забезпечення надійного проходження осінньо-зимового періоду ".

Підземних газових сховищ (ПСГ) України, за підрахунками "Нафтогазу України", треба запасати за літо до 19 млрд куб. м газу, повідомив голова Міненерговугілля України Володимир Демчишин.

При цьому оцінка "Газпрому" (MOEX: GAZP) - 18-20 млрд куб. м.

Запаси газу в ПСГ України на 9 березня становили 7,85 млрд куб. м.

РФ розгляне можливість надання Україні знижки на газ до кінця березня. Київ запропонував продовжити дію "зимового пакета"

РФ розгляне можливість надання знижки на газ Україні до кінця березня, повідомив Новак. Він зазначив, що знижка на газ для України за рахунок мита може протривати в квітні. При цьому питання про знижку на газ для України визначатиметься поквартально, оскільки ціни волатильні, додав він.

"У свою чергу Російська Федерація розгляне можливість надання знижки у розмірі мита за рішенням уряду РФ в результаті звернення уряду України або Єврокомісії до кінця березня місяця", - сказав російський міністр.

"Відповідно, ця знижка може бути надана за рішенням уряду на другий квартал. Домовилися щоквартально розглядати це питання, враховуючи, що ціни на ринку на сьогодні волатильні, і розмір знижки залежить в тому числі і від цін, що складаються на газовому ринку", - пояснив він.

У свою чергу Демчишин заявив, що українська сторона аналізує необхідність формального запиту про знижку в кабінет міністрів РФ. На думку української сторони, ця знижка вже працює, і немає необхідності в тому, щоб її офіційно продовжувати.

Таким чином, Україна запропонувала продовжити дію "зимового пакета".

При цьому Демчишин визнав, що відмінність сформульованої України схеми від пропозиції Москви полягає в тому, щоб підтвердити дію принципу "бери або плати".

Разом з тим, за даними Демчишина, російська сторона не збирається пред'являти України штрафи за умовами "бери або плати". І РФ наполягає на його збереженні тільки через те, що це питання є предметом розгляду в Стокгольмському арбітражі.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2014 року "Газпром" скасував в угоді з "Нафтогазом" принцип take-or-pay і надав знижку в $100 за 1 тис куб м до контрактної ціни до кінця березня 2015 року - так званий "зимовий пакет". Знижка надана шляхом зниження експортного мита рішенням російського уряду.

У свою чергу, "Нафтогаз" зобов'язався до кінця 2014 року погасити борг за газ в $3,1 млрд.

"Газпром" продовжує вимагати від "Нафтогазу" борг за постачання газу в 2013-2014 рр. у розмірі $2,47 млрд відповідно до ціни, вказаної в угоді.

Ця сума становить різницю між ціною угоди $486,5 за 1 тис куб м і переговорною позицією Києва - $268,5 за 1 тис куб м в оплаті постачань у 2013-2014 рр. Долю оскаржуваної різниці за умовами "зимового пакета" має вирішити арбітраж.

"Газпром" і "Нафтогаз" подали взаємні позови до Стокгольмського арбітражу: про стягнення боргу та про повернення передбачуваної переплати. Поки що угода діє, наголошують у "Газпромі".

"Нафтогаз України" 20 березня перерахував ВАТ "Газпром" черговий транш у розмірі 15 млн дол. за постачання російського газу. Таким чином у період з 26 лютого "Нафтогаз України" сумарно перерахував "Газпрому" 90 млн дол за постачання російського газу.

2 березня на тристоронній зустрічі щодо газопостачання у Брюсселі Україна, ЄС та Росія домовилися, що Київ платитиме "Газпрому" тільки за той газ, який постачатимуть через узгоджені з українською стороною пункти прийому.

У лютому "Газпром" оголосив про початок постачання газу на схід України через газовимірювальні станції, які перебувають у зоні, непідконтрольні українській владі. У Києві наполягають, аби Росія постачала газ виключно через пункти прийому-передачі, визначені "Укртрансгазом".

Наприкінці березня сторони знову зустрінуться у Брюсселі, аби обговорити питання, що стосуються постачання газу до України влітку.

За підсумками газових переговорів у Брюсселі опубліковано спільну заяву

Сторони тристоронніх переговорів щодо газу в Брюсселі опублікували спільну заяву.

Заяву у п'ятницю 20 березня було опубліковано Міністерством електроенергії РФ на Facebook.

У заяві йдеться про наступне:

"1. У розвиток угоди в рамках "зимового пакету" і в світлі Мінської декларації 20 березня в Брюсселі відбулися консультації між Європейською комісією, Російською Федерацією та Україною.

2. Сторони підтвердили, що "зимовий пакет" виконується, забезпечуючи необхідні поставки газу, забезпечують покриття внутрішнього споживання в Україні, так і безперебійний транзит в ЄС.

3. Сторони погодилися, що підготовку до постачання наступної зими необхідно почати зараз. У зв'язку з цим Сторони домовилися про наступне:

А) Російська Федерація за запитом розгляне можливість поквартального надання знижки на ціну природного газу, передбачену контрактом між "Нафтогазом" і "Газпромом" , в розмірі, відповідному зниженню експортного мита, що надається Урядом Російської Федерації.

В) Україна розгляне можливість закупівлі достатніх обсягів газу, необхідних для заповнення сховищ. Україна забезпечує продовження надійного транзиту газу в ЄС.

З) Європейська комісія розгляне можливості того, як вона може докласти максимальні зусилля для надання допомоги Україні в пошуку адекватної фінансової підтримки для закупівлі газу.

4. Ґрунтуючись на цих висновках, Сторони погодилися, що група експертів повинна пропрацювати деталі вищезазначених положень і запропонувати проект документа до наступної тристоронньої зустрічі".

Категорія: Бізнес і виробництво | Переглядів: 11104 | Додав: abel | Теги: газові переговори | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]