Ср, 2024-04-24, 20:05
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Вересень » 28 » ЗМІ: міжнародні слідчі підтвердять причетність РФ до знищення MH17
10:25
ЗМІ: міжнародні слідчі підтвердять причетність РФ до знищення MH17

Міжнародне кримінальне розслідування падіння малайзійського лайнера Boeing 777 імовірно дійде висновку, що літак був збитий пострілом з системи "Бук" з території, яку захопили проросійські бойовики на сході України. Про це пише The Guardian, нагадуючи, що Спільна слідча група на чолі з Нідерландами збирала докази для можливого суду і представить свої висновки 28 вересня.

Нідерландська поліція і прокурори співпрацювали у цій справі зі своїми колегами з Австралії, Бельгії, Малайзії й України.

"Згідно з повідомленнями джерел у дипломатичних колах, слідчі нададуть точні дані місця розташування Google, які підтвердять, що система "Бук" була розташована на території бойовиків поблизу села Сніжне", - повідомляє видання.

Слідчі працювали над сценарієм, за яким "Бук" був переправлений на територію України з бази російської 53-ї ракетної протиповітряної бригади в місті Курську. Його незаконно відправили на українську землю в липні 2014 року. Пізніше установку помітили під час її від'їзду із захопленого Донецька в східному напрямку. 17 липня, прибувши в Сніжне, "Бук" був розгорнутий в полі на південь від населеного пункту. Постріл з нього, певно, було здійснено помилково, через те, що авіалайнер сплутали з українським військовим транспортним літаком.

Наступного дня "Бук" відправили назад до Росії. Твердження слідчої групи засновані на супутникових даних США, численних фото пересування "Бука" по території, захопленій проросійськими бойовиками.

"В дипломатичних колах існує поширена думка, що цей звіт вкаже на причетність проросійських бойовиків чи Росії. Він спричинить скандал", - зазначив нідерландський експерт Роберт ван де Роер.

За його словами, слідчі досі не можуть назвати точне ім'я того, хто "натиснув кнопку" і запустив ракету. Вони знають імена близько 20 російських солдатів з 53-ї бригади в Курську, які підпадають під підозру. Їхні імена назвали активісти Bellingcat, які вистежили російську установку за допомогою соціальних мереж і даних у відкритому доступі.

"Експерти мені сказали, що потрібно три чи чотири солдати, щоб керувати "Буком", - додав Роер.

Нідерландський експерт також сказав, що сумнівається, що російський президент Володимир Путін буде співпрацювати з трибуналом чи допомагатиме покарати винних. Він також назвав підхід нідерландського уряду в цій справі дуже "бюрократичним".

"Боюся, що все це закінчиться так само, як і у випадку катастрофи в Локербі", - нагадавши, що винних у знищенні рейсу Pan Am 103 у 1988 році так і не покарали.

У Фінляндії проводилися секретні випробування задля розслідування катастрофи MH17

Міжнародна об'єднана слідча група (JIT), яка розслідує катастрофу малайзійського Boeing 777 на Донбасі, провела у Фінляндії секретні тестові запуски ракет.

Як повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на нідерландську газету De Telegraaf, запуски проведені, щоб визначити, якою саме зброєю було збито літак.

Газета, посилаючись на джерела, близькі до розслідування, написала, що результати тестів показали: літак був збитий з російського "Бука", а не українського, як стверджують у Москві.

Місце і час проведення експериментів не називається. Як зазначає Yle, раніше про секретні експерименти на території Фінляндії повідомляло інформаційне агентство STT.

Стратегія звинувачення, за даними джерел газети, поступово змінюється. Судове переслідування підозрюваних стане можливим, коли буде оприлюднено остаточну доповідь об'єднаної слідчої групи, куди входять представники Нідерландів, Бельгії, Австралії, України, Малайзії та Євроюсту (агентство Європейського Союзу).

Довідка

17 липня 2014 року орієнтовно о 16.20 зник з екранів радарів літак авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" Boeing 777, який здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. Як стало зрозуміло пізніше, він впав поблизу міста Тореза Донецької області.

На його борту перебували 298 осіб. З них - 192 підданих Нідерландів (один мав і громадянство США), 44 громадянина Малайзії, серед яких 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 - Індонезії, 10 - Великобританії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один - Нової Зеландії. Всі вони загинули.

За відомостями очевидців, літак вибухнув у повітрі, тіла загиблих розкидало в радіусі 4 кілометрів.

СБУ оприлюднила радіоперехоплення розмови одного з лідерів бойовиків Ігоря Безлера зі своїм куратором, полковником Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ Василем Гераніним, де він доповідає про скоєний злочин.

26 липня представник Білого дому Джошуа Ернест, заявив що президент Росії Володимир Путін винен у падінні Boeing-777.

Одразу після цього пропагандистські російські телеканали розтиражували безальтернативну версію про те, що малайзійський Boeing-777 нібито збили українські військові.

7 вересня прем'єр-міністр Малайзії Наджиб Разак повідомив, що рейс MH17 був збитий ракетою "земля-повітря" в районі, контрольованому проросійськими бойовиками.

9 вересня Рада безпеки Нідерландів представила доповідь, в якій назвала головну причину падіння літака. Для проведення експертизи уламки літака були доставлені до Нідерландів.

У лютому 2015 року уряд Нідерландів опублікував десятки документів про катастрофу.

29 липня Росія на засіданні Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй наклала вето на резолюцію зі створення міжнародного трибуналу щодо розслідування за фактом збиття літака Малайзійських авіаліній Boeing-777 рейсу MH17 над територією України 17 липня 2014 року і загибелі 298 людей.

11 членів засідання проголосували "за" створення трибуналу, 1 – "проти" та 3 утрималися (Китай, Ангола, Венесуела).

Під час обговорення питання постійний представник Росії в Раді Безпеки ООН Віталій Чуркін зганьбився і фактично звинуватив Україну в трагедії з MH-17. Також одіозний дипломат припустився символічної обмовки.

"Будемо сподіватися, що розслідування розбереться, і безкарність настане і щодо тих, хто збивав літак, і тих, хто його направляв у зону військових дій", - сказав він.

Країни - учасниці розслідування домагатимуться переслідування винних у авіакатастрофі рейсу MH-17, незважаючи на вето і готують новий механізм правосуддя.

Україна, Малайзія, Нідерланди, Австралія та Бельгія та обговорюють три основних альтернативних варіанти створення міжнародного трибуналу.

31 серпня глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що трибунал можуть створити шляхом угоди між 5 країнами.

13 жовтня 2015 р. заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що заяви Росії щодо залучення Міжнародного кримінального суду для розслідування катастрофи Boeing-777 є некоректними, розглядається варіант створення гібридного трибуналу. За її словами, ані Україна, ані Росія, ані Малайзія не є сторонами МКС, тому заяви Росії щодо залучення суду до розслідування катастрофи є нонсенсом.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1807 | Додав: adminA | Теги: причетність, РФ, підтвердять, міжнародні слідчі, знищення MH17 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]