Чт, 2024-04-25, 00:41
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » Спецтеми: в Україні та в світі » Статті про цікаве » Корисне та цікаве

Яку кількість пластику виробило людство?

Скільки пластику виробило людство?

Американські вчені порахували, скільки пластику було вироблено з 1950 року. Вийшло 8 мільярдів тонн. Це дуже багато. Якщо взяти вісім млрд тонн сьомого iPhone і скласти їх короткими сторонами, можна більше 50 разів дотягнути ланцюжок айфонів від Землі до Сонця.

З початку масового виробництва синтетичних матеріалів на початку 50-х і до 2015 року людство виробило 8,3 мільярда тонн пластику; до такого висновку прийшла група вчених з університету штату Джорджія, Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі і некомерційної організації Sea Education Association.

Вісім мільярдів тонн — це майже в 30 разів більше, ніж маса всього дорослого населення Землі. З цієї маси 6,3 мільйона тонн вже перетворилися у відходи, 9% яких було перероблено, 12% — спалено і 79% — відправлено на звалища.

Якщо так піде далі, до 2050 року на звалищах виявиться 12 мільярдів тонн пластику. Виробництво пластику виросло з двох мільйонів тонн у 1950 році до 400 мільйонів в 2015 році, обігнавши виробництво більшості інших матеріалів, за винятком будівельних, таких як сталь і бетон. Але вироби з будівельних матеріалів служать десятиліттями, а пластик, який використовується в основному для пакування, швидко перетворюється у відходи.

Половина всіх пластикових виробів стає сміттям за чотири роки. У Мексиканській затоці утворилася гігантська мертва зона. У Кенії отруйний бур’ян перетворили на джерело чистої енергії.

ООН назвала головні завдання по порятунку планети до 2100 року Не тільки зростають обсяги, але і темпи зростання виробництва пластику: з восьми мільярдів тонн, вироблених з середини минулого століття, половина була виготовлена в останні 13 років досліджуваного періоду.

Два роки тому та ж група вчених опублікувала в Science статистику по пластикові відходи, що потрапляють в океан; тоді виявилося, що до 2010 року в воді виявилося 8 мільйонів тонн пластикового сміття.

Велика частина пластику, виробленого з 50-х років, не розкладається в природі за короткий термін. Кінець накопичення таких відходів може покласти технологія біоперероблення; недавно вчені виявили, що гусениці воскової молі здатні перетравлювати поліетилен.

Дослідивши механізми травлення цих комах, вчені сподіваються створити технології, які дозволять позбутися мільярдів тонн відходів полімерів, закопаних сьогодні в землю.

Дослідження опубліковане в журналі Science Advances

Категорія: Корисне та цікаве | Додав: adminA (2020-02-17)
Переглядів: 506 | Теги: кількість, Людство, виробництво, пластик | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]