Пт, 2024-04-19, 22:23
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Лютий » 9 » Острови розбрату: Маврикій висунув претензії Британії
14:22
Острови розбрату: Маврикій висунув претензії Британії

Маврикій висунув претензії Британії через острови Делегація Маврикія вирушила на острови Чагос, щоб презентувати претензії країни на цей стратегічно важливий архіпелаг в Індійському океані, на який також претендує Велика Британія. Про це повідомляє AP.

Прем’єр-міністр Маврикія Правінд Джугнаут заявив, що це перший раз, коли Маврикій розпочав експедицію на острови без отримання дозволу Сполученого Королівства.

Острови Чагос були частиною території Маврикію, поки Британія не розділила їх на кілька частин за декілька років до того, як Маврикій став незалежним від британського колоніального правління 1968 року.

У 2019 році Міжнародний кримінальний суд виніс вердикт, в якому йшлося про те, що Велика Британія незаконно розділила Маврикій, архіпелаг, головний острів якого знаходиться приблизно за 2 000 кілометрів від південно-східного узбережжя Африки.

Через два місяці Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, в якій зажадала, щоб Велика Британія припинила своє колоніальне управління островами Чагос, включаючи американську військову базу на острові Дієго-Гарсія та повернула їх Маврикію. Навіть Папа Франциск висловив свою думку, заявивши, що Велика Британія має дотримуватися резолюції ООН.

У своїй заяві Джагнаут нагадав Британії про рішення Міжнародного суду.

Британія, яка називає архіпелаг "Британською територією в Індійському океані", відмовилася дотримуватися цих рішень. Вона стверджує, що архіпелаг Чагос перебуває під її суверенітетом з 1814 року і що її постійна присутність там стратегічно важлива.

Міністерство закордонних справ Великої Британії не прокоментувало питання про суверенітет території, але заявило, що Маврикій "повідомив Велику Британію про свої плани провести наукове дослідження поблизу островів Чагос".

Генасамблея ООН ухвалила необов’язкову резолюцію з вимогою до Британії відмовитись від архіпелагу Чагос в Індійському океані на користь Маврикія. 116 країн проголосували "за", "проти" були лише шість країн — Британія, США, Австралія, Ізраїль, Угорщина та Мальдіви; ще 56 держав "утрималися", зокрема ФРН із Францією.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1256 | Додав: abel | Теги: британії, політика, Маврикій, претензії, новини, Британія, Конфлікт, суспільство, Англія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]