Чт, 2024-03-28, 11:03
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Лютий » 3 » Про вітамінний склад свідчить колір овочів та фруктів
12:43
Про вітамінний склад свідчить колір овочів та фруктів

Різні кольори означають вміст різних вітамінів та мікроелементів, отже – різний вплив на організм. Саме тому різноманітне харчування – це ще й різнобарвне харчування. Про це повідомляє zhyvyaktyvno.org

Червоний колір

Він свідчить про те, що в овочах і фруктах міститься багато лікопіну та антоціанів. Лікопін допомагає організму протистояти розвиткові катаракти і розладам серцево-судинної системи, а також вважається однією з речовин, що запобігає виникненню раку передміхурової залози. Лідер за вмістом лікопіну – томат.

Червоні овочі можна сміливо вживати у вареному вигляді, адже лікопін добре засвоюється гарячим. Антоціани містяться не тільки в червоних фруктах та овочах, але також у коричневих, бордових, фіолетових. Антоціани допомагають зміцнити пам’ять та зір, серцево-судинну систему, захищають сечостатеву систему від інфекційних збудників. Щодо овочів, фруктів, ягід червоного кольору, є одне застереження: для деяких людей вони можуть виявитися алергенами. Особливо чутливі до них діти. Саме тому не рекомендується давати маленьким дітям томати чи полуницю у великій кількості. Варто переконатися, що алергії немає, і лише потім вводити ці продукти в раціон.

Помаранчевий та жовтий кольори

Овочі та фрукти помаранчевого і жовтого кольорів містять багато бета-каротину. Він зміцнює імунітет та поліпшує стан шкіри. Крім того, в них містяться вітаміни А і С. Овочі та фрукти жовтого і помаранчевого кольору допомагають у нормалізації функцій серцево-судинної системи та зору. Мабуть, всі знають, що абрикоси треба їсти, щоб було гарне волосся, моркву – щоб був гострий зір. Усе це правда. Краще вживати овочі та фрукти, які ростуть в нашій кліматичній зоні, тобто віддавати перевагу, наприклад, абрикосам, яблукам, солодкому перцю, а вже в другу чергу звертати увагу на ананас чи манго. Деякі застереження стосуються цитрусових. Яскраво помаранчеві чи жовті, вони багаті на вітамін С, дуже смачні, але для багатьох (не тільки для дітей, а й для дорослих) виявляються алергенами.

Зелений колір

Деякі рослинні продукти зеленого кольору містять каротиноїди, що поліпшують зір: лютеїн і зеаксантин. В інших багато індолів, речовин, що здатні зменшувати ризик розвитку раку грудей. Ще одна група зелених овочів містить фолієву кислоту. Отже, обмежуватися, наприклад, одним лише зеленим салатом чи огірками не варто. Природа дала нам багато зелених овочів та фруктів: броколі, горох, зелений виноград, зелений перець, петрушку, аґрус… Існує навіть думка, ніби зелені овочі та фрукти – найкорисніші з усіх. На думку багатьох дієтологів, при будь-якому прийомі їжі в тарілці обов’язково має бути щось зелене: цибуля, шпинат, петрушка, селера, огірки, брюсельська капуста, артишок, зелений горошок… що завгодно, аби тільки зелене!

В овочах і фруктах зеленого кольору багато антиоксидантів – про їхню здатність запобігати виникненню злоякісних пухлин ми вже говорили вище. Антиоксиданти також допомагають уповільнити процеси старіння в організмі. Деякі дослідники стверджують, що люди, які вживають багато зелених овочів, мають кращий настрій, легше позбавляються депресії та стресу порівняно з тими, хто не дбає про палітру овочів та фруктів у своєму раціоні.

Синій та фіолетовий кольори

Овочі, фрукти та ягоди набувають синього або фіолетового кольору завдяки антоціану, який є не тільки барвником, але й антиоксидантом. Антоціани допомагають зберігати здоров’я сечовивідної системи, пам’яті, мозкових функцій, зменшують вплив стресу. Сині та фіолетові – це не тільки баклажан або червонокачанна капуста. Це також чорна смородина, чорниці, чорноплідна горобина, темний виноград, темні оливки, сливи.

Білий та коричневий кольори

Овочі та фрукти цих кольорів не менш корисні, ніж інші, але якщо страви на тарілці мають переважно такі барви, це означає, що організм регулярно не отримує необхідні для повноцінної життєдіяльності речовини. Втім, білі дарунки природи – часник, ріпчаста цибуля, цибулі шалот і порей – містять речовини, що допомагають організму звільнятися від канцерогенів. Лісові гриби, корінь селери та груша містять речовини, що захищають оболонку клітин. До цієї ж групи належать світла картопля і топінамбур, банани, фініки, корінь петрушки, цвітна та біла капуста, а також кольрабі. Усі вони містять аліцин, який, серед іншого, допомагає підтримувати роботу серця, знижувати рівень "поганого" холестерину в крові та підвищує опірність організму деяким видам злоякісних пухлин.

Категорія: Довідки та рецепти | Переглядів: 1502 | Додав: adminA | Теги: колір, склад, вітамін, Овочі, Фрукт | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]