Чт, 2024-03-28, 20:30
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Лютий » 8 » Три варіанти подальшої вакцинації проти коронавірусу розглядає МОЗ
00:24
Три варіанти подальшої вакцинації проти коронавірусу розглядає МОЗ

вакцинація коронавірус Міністерство охорони здоров'я України розглядає декілька сценаріїв подальшого життя з коронавірусом. Один із них – ревакцинація щороку, як у випадку з грипом. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"У США продовжують розробляти універсальну вакцину, яка охоплюватиме всі можливі штами. Вони проаналізували ті варіанти коронавірусу, що вже були, і знайшли фрагменти, які є незмінними й можуть викликати імунну відповідь, якщо стануть елементом вакцини. Тому весь світ може перейти до використання такої вакцини з доволі тривалим періодом ефективності. Потенційно це може бути вакцинація один раз на два роки з широким спектром імунної відповіді", – розказав Кузін.

Другий напрямок, про який він зазначив,– це використання варіанту специфічних бустерів.

"Інакше кажучи, коли ми розуміємо, що Україні загрожує конкретний штам, наприклад, той же "омікрон", то використовуємо омікроноспецифічний бустер. Це ситуативне рішення, воно також непогане. Але проблема в тому, що розробка специфічного бустера потребує значного проміжку часу, і країни можуть не встигати своєчасно отримувати такі препарати", – пояснив Кузін.

Третій сценарій, за його словами, – це випадок, коли вакцина проти ковіду буде умовним компонентом протигрипозної вакцини, яку в МОЗ радять використовувати перед початком епідемічного підйому.

"Зараз у нас є трикомпонентні та чотирикомпонентні вакцини проти грипу. Як варіант туди додаватиметься ще й коронавірусний компонент. Але зараз важко спрогнозувати, яка конкретна тактика буде обрана, все залежатиме від результатів наукових досліджень",  – заключив Кузін.

Відповідаючи на питання про можливість у майбутньому купувтаи вакцини від коронавірусу в аптеках, як це працює з вакцинами проти грипу, Кузін нагадав, що наразі є підтверджене фінансування на 2022–2023 роки, тобто найближчим часом держава точно забезпечуватиме громадян вакциною.

"Підписані контракти з Pfizer Inc. на постачання вакцини в цьому та наступному роках. Цих препаратів має вистачити на проведення як базового курсу, так і отримання бустерної дози. І в нас не закривається опція з використання механізму COVAX. Думаю, що рано чи пізно мова дійсно піде про комерційний продукт, однак спрогнозувати часові рамки цього вкрай важко", – резюмував Кузін.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1313 | Додав: admin | Теги: Моз, коронавірус, вакцинація | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]