Сб, 2024-04-20, 15:44
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 7 » Ветерани УПА та Червоної армії провели акцію примирення
09:50
Ветерани УПА та Червоної армії провели акцію примирення

День пам'яті "Примирення заради майбутнього", присвячений пам'яті 70-річчя Перемоги над нацизмом, 6 травня урочисто відбувся у Києві на території Національного музею історії Великої вітчизняної війни. Захід було організовано для ветеранів Радянської армії, ветеранів УПА та представники батальйонів, які сьогодні воюють в АТО на Донбасі.

Виступаючи перед молоддю, представниками військово-патріотичних та шкільних клубів, молодіжних організацій, відомий сотенний УПА Мирослав Симчич заявив, що головне завдання, яке стоїть сьогодні перед всіма українцями - це єднання країни. "За понад 20 років незалежності в такій небезпеці, як зараз, Україна ще ніколи не була. Ми повинні всі разом стати єдиним кулаком і дати відсіч ворогу", - сказав він.

Ветеран Великої Вітчизняної війни Іван Залужний, який приїхав на свято із Запоріжжя, теж зазначив, що сьогодні у всіх українців святий обов’язок - захистити рідну землю. "Ми зможемо це зробити лише спільно - Схід і Захід разом! Слава Україні", - додав почесний гість.

Представник батальйону ОУН Олег Синякевич, який воював в зоні АТО у Пісках під Донецьким аеропортом, зізнався, що у його родині два родичі воювали на боці Червоної армії, ще шість - на боці УПА, усі вони або загинули, або сиділи по концтаборах. "Україна сьогодні для нас - єдина цінність, за яку справді варто проливати кров. Я дуже хочу, щоб молоді українці зараз розуміли, що задля їхнього щастя у цю хвилину в бліндажах, підвалах, окопах українці борються, а часто й віддають своє життя. Усі ми б'ємось із чітким розумінням, що це має бути остання війна за нашу незалежність", - наголосив доброволець.

"В Україні сьогодні немає ніяких бандерівців - це пропагандистський міф, нав’язаний нам чужими ідеологами. Усі вояки, що билися за нашу землю, для нас - герої. І ми маємо низько схилити голову як перед радянськими ветеранами, так і перед ветеранами УПА. Інакше миру в Україні не буде", - заявив народний депутат "Самопомічі", співзасновник Благодійного фонду "Коло" Віктор Кривенко.

У свою чергу заступник міністра оборони України Петро Мехед подякував за відданість своїй Батьківщині усім, хто захищав її у роки Другої світової війни і продовжує захищати зараз на сході України. Він зазначив, що молодь має брати приклад із захисників Вітчизни. "Я хотів би звернутись до вас, до молоді, яка тут присутня. Ми віримо, що ви будете жити, будете творити в великій, незалежній, самостійній державі. За вами майбутнє! Прошу вас брати приклад з таких ветеранів, які зараз тут знаходяться. Із ваших дідусів і бабусь, які в свій час відстоювали незалежність нашої держави", - сказав він.

Організаторами заходу виступили Громадський рух "За Майбутнє" спільно з Міністерством оборони України, Благодійним фондом "Коло" та департаментом освіти і науки Київської міської державної адміністрації.

Нагадаємо, Верховна Рада визначила святкування 9 травня як Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а 8 травня - як Дня пам'яті і примирення.

Також парламент ухвалив закон про визнання організацій, які боролись за незалежність України у ХХ столітті. Передбачається визнання таких організацій, як Союз визволення України, УСС, УНР, Гетьманат, ЗУНР, партизанські і повстанські загони Наддніпрянщини, Карпатську січ, УПА, ОУН, Сойм Карпатської України, Українська Гельсінська спілка тощо.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що символом Перемоги буде червоний мак, який був вперше використаний в Україні в 2014 році.

А президент України Петро Порошенко заснував президентську відзнаку - ювілейну медаль "70 років Перемоги над нацизмом".

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11045 | Додав: abel | Теги: Ветерани Червоної армії, Ветерани УПА, УПА | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]